September 10, 2011

Fonseca - No. 4 ER 2010 Benelux (Apr. 2010)

RG: 48
Length 127 mm
More informations: Cuban Cigar Website


Coldsmell / Kaltgeruch:
Already the coldsmell ignites a little flavor-fireworks with chestnuts and dried fruit. At the same time also mild and creamy. Very tempting.

Bereits der Kaltgeruch zündet ein kleines Aromenfeuerwerk nach Esskastanie und Trockenobst. Gleichzeitig aber auch mild und sahnig. Äußerst verführerisch.

Burning, ash / Abbrand, Asche:
Beautiful round and evenly burning. Sturdy ash with a closed surface. Light gray with darker areas.

Schöner, gleichmäßig runder Abbrand. Stabile Asche mit geschlossener Oberfläche. Hellgrau mit dunkleren Bereichen.

1st third / 1. Drittel:
The Corona Extra begins more than one would expect with the cold smell. Herb and woody. Spiced Espresso paired with the subtle sweetness of dark chocolate.

Die Corona Extra beginnt stärker, als es der Kaltgeruch erwarten lässt. Herb und holzig. Würziger Espresso paart sich mit der subtilen Süße von Bitterschokolade

2nd third / 2. Drittel:
Over the time, the flavors went a bit uncharacteristic, but not unpleasant. The aromatic bitterness of espresso soaked mineral notes. Slightly animalistic. Leather, green pepper and ferns.

Im weiteren Verlauf werden die Aromen schäger, jedoch nicht unangenehm. Der herbe Espresso weicht mineralischen Noten. Leicht animalisch. Leder, grüner Pfeffer und Farnkraut.

3rd third / 3. Drittel:
Towards the end significantly earthy. Reminded of heavy clay soil. Impressions from the mineral crystallizes out of flint. A hint of musk completes the spectrum of flavor.

Gegen Ende deutlich erdig. Erinnert etwas an schweren Lehmboden. Aus den mineralischen Eindrücken kristallisiert sich Feuerstein heraus. Ein Hauch Moschus rundet das Aromenspektrum ab.

Conclusion / Fazit:
A delicious aromatic ER with a proper potential. In the course of flavors, but still a little edgy. Aging potential for quite a few years.

Eine lecker aromatische ER mit einem ordentlichen Potential. Im Aromenverlauf jedoch noch etwas kantig. Die Zigarre kann durchaus noch ein paar Jahre liegen.

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