May 22, 2015

Padron Classic - Panetela natural

RG: 36
Length: 175 mm
Longfiller, Totalmenta a Mano


Optics / Optik:
Like many Padrons the Panetela is slightly boxpressed. The colorado-maduro colored cover is not quite so uniformly colored, as I expect at premium cigars. The structure is rather slightly coarser with clearly visible veins. Nevertheless, the cover sheet has an appetizing greasiness.

Wie viele Padrons ist auch die Panetela leicht boxpressed. Das coloado-madurofarbene Deckblatt ist dabei nicht ganz so gleichmäßig gefärbt, wie ich es bei Premiumzigarren erwarte. Auch Struktur ist eher etwas gröber mit deutlich sichtbaren Adern. Trotzdem weist das Deckblatt eine appetitliche Speckigkeit auf.

Coldsmell / Kaltgeruch:
The coldsmell leaves a typical Nicaragua impression. Strong and spicy chocolate is paired with some popcorn and garden herbs. Overall a very inviting smell.

Der Kaltgeruch hinterlässt einen typischen Nicaragua-Eindruck. Kräftig-würzige Schokolade ist gepaart mit etwas Popcorn und Gartenkräutern. Insgesamt ein sehr einladender Geruch.


1st third / 1. Drittel:
The cigar starts directly with delicious spicy aromas. As a basic aroma I can find leather and nougat. Joining with them a minimum of chili sharpness is added that matches perfectly with the sweet nougat. All packed in a beautiful, creamy smoke.

Die Zigarre startet direkt lecker würzig. Im Grundaroma kann ich Leder und Nougat feststellen. Dazu gesellt sich eine minimale Chilischärfe, die hervorragend zum Nougat passt. Alles verpackt in einem schönen, cremigen Rauch.

2nd third / 2. Drittel:
Towards the center, the slim cigar becomes milder, but without losing its aroma. As expected, the basic aromas of the first third also can be found here. However, in this state, instead of chile spiciness, a delicious aroma of roasted hazelnuts occurs in the foreground. The cigar is quite complex and very pleasant.

Zur Mitte hin wird die schlanke Zigerre etwas milder, ohne jedoch an Aromatik zu verlieren. Die Grundaromen des ersten Drittels finden sich erwartungsgemäß auch hier. Statt der Chilischärfe tritt hier jedoch ein leckeres Aroma nach gerösteten Haselnüssen in den Vordergrund. Dabei ist die Zigarre recht komplex und sehr angenehm.


3rd third / 3. Drittel:
Even towards the end retained the basic flavors of leather and nougat. Here they are supported by more tart flavors. At the same time, the creaminess decreases in favor of a dry smoke.

Auch zum Ende hin bleiben die Grundaromen nach Leder und Nougat erhalten. Hier werden sie von eher herben Aromen unterstützt. Gleichzeitig nimmt die Cremigkeit zugunsten eines trockenen Rauchs ab.